Το GSM είναι ένα σύστημα μετάδοσης τηλεπικοινωνιακών σημάτων με την χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Η λειτουργία του βασίζεται σε μία αλληλουχία κεραιών, οι οποίες ονομάζονται Σταθμοί Βάσης. Η διάταξη των Σταθμών Βάσης δημιουργεί μία σειρά από κυψέλες, δηλαδή περιοχές που η κάθε μία καλύπτεται από την εμβέλεια ενός συγκεκριμένου σταθμού βάσης. Έτσι, οι εφαπτόμενες κυψέλες έχουν διαφορετική συχνότητα εκπομπής, ώστε να προλαμβάνουν τυχόν παρεμβολές και τα επίπεδα εκπομπής ισχύος διατηρούνται στο ελάχιστο δυνατό επίσης για να μη δημιουργούν παρεμβολές με μη εφαπτόμενες κυψέλες που χρησιμοποιούν την ίδια συχνότητα.
Ένας τυπικός σταθμός βάσης λειτουργεί με ισχύ περίπου 60 Watt. Για το λόγο αυτό, το GSM ονομάζεται και κυψελοειδές ή κυψελωτό σύστημα. Το μέγεθος μιας κυψέλης σχετίζεται και με τον αναμενόμενο αριθμό των χρηστών κινητών τηλεφώνων κάθε περιοχής. Έτσι, σε αραιοκατοικημένες περιοχές, όπως οι αγροτικές, οι κυψέλες είναι μεγάλες με διάμετρο έως και 35χλμ. Αντίθετα, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως οι μεγαλουπόλεις, οι κυψέλες είναι μικρές με διάμετρο που μπορεί να φτάνει μόνο τα 300 m.
Όταν αυξηθεί πολύ ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούνται μέσα σε μία κυψέλη ο Σταθμός Βάσης δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση όλων των χρηστών και παρουσιάζονται φαινόμενα υπερφόρτωσης. Τότε, γίνεται η λεγόμενη υποδιαίρεση των κυψελών, χωρίζονται δηλαδή αυτές σε μικρότερες και καλύπτονται από Σταθμούς Βάσης με κατά κανόνα μικρότερη ισχύ. Κατά συνέπεια, όσο περισσότεροι Σταθμοί Βάσης είναι τοποθετημένοι σε μία δεδομένη περιοχή, τόσο μικρότερη είναι η ισχύς λειτουργίας του κάθε Σταθμού, ενώ ανάλογα μικρότερη είναι και η ισχύς εκπομπής των κινητών τηλεφώνων που επικοινωνούν με τους σταθμούς αυτούς που βρίσκονται πιο κοντά στο χρήστη.