Exit

Φίλιππος Πότσιος*

* Συνδημιουργός του Actizen, μαθητής Λυκείου

Ο πρόεδρος του «Active Citizen» πάει Γ' Λυκείου

Ο Φίλιππος Πότσιος είναι μαθητής Λυκείου στα εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα. Από παιδί μπήκε στον κόσμο της τεχνολογίας και την αξιοποίησε όχι μόνο για τις σχολικές εργασίες του, αλλά και προς το δημόσιο συμφέρον.

Δημιούργησε με τους συμμαθητές του, την εφαρμογή Actizen, μια υπηρεσία κοινωνικής επιχειρηματικότητας που δίνει την δυνατότητα στον καθένα με τη χρήση smartphone να αναφέρει καθημερινά προβλήματα στον δήμο του. Η εφαρμογή κατέκτησε την 1η θέση στο διαγωνισμό του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) μεταξύ άλλων 40 ομάδων.

Από ποια ηλικία ξεκινήσατε να ασχολείστε με την τεχνολογία και γιατί;

Η πρώτη μου επαφή με την τεχνολογία ήταν σε πολύ μικρή ηλικία. Από το δημοτικό κιόλας, στο πλαίσιο του μαθήματος των ηλεκτρονικών υπολογιστών ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον υπολογιστή, τις λειτουργίες του και σαν όλα τα παιδιά χρησιμοποίησα το μέσο αυτό για την ψυχαγωγία μου αλλά και για να επικοινωνώ με τους φίλους μου.

Επιπλέον, ο υπολογιστής και το Internet μου έκαναν την καθημερινότητα λίγο πιο εύκολη μιας και με ένα κλικ μπορούσα να βρω πλήθος πληροφοριών για τις εργασίες μου. Το Internet αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Το χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση ως πηγή πληροφοριών, ως εργαλείο για έρευνα αλλά και σαν μέσο επικοινωνίας. Με την χρήση του ενημερώνομαι για τον κόσμο και για ό,τι νέο υπάρχει σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.

Είστε ένας από τους εμπνευστές της εφαρμογής Actizen. Πώς γεννήθηκε η ιδέα;

Το Actizen είναι μία ιδέα που προέκυψε ύστερα από ομαδικό brainstorming στο σχολείο στο πλαίσιο του ομίλου επιχειρηματικότητας. Όλα ξεκίνησαν όταν κάποιοι συμμαθητές μου και εγώ αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος στο πρώτο Startup Weekend Youth που έγινε τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Η πρόταση να λάβουμε μέρος έγινε από τον καθηγητή μας κ. Αρφαρά και τον ιδιοκτήτη του σχολείου μας, κ. Γείτονα. Σκοπός του διημέρου ήταν να κάνουμε μία ιδέα μας πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα συναντά κανείς σπασμένα πεζοδρόμια, κατεστραμμένες παιδικές χαρές, λακκούβες στους δρόμους, κάδους που ξεχειλίζουν από σκουπίδια. Εικόνες που πολλοί αντικρίζουμε καθημερινά αλλά τις προσπερνάμε. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήσαμε το Actizen. Το Actizen είναι μια εφαρμογή-υπηρεσία κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αναφοράς καθημερινών προβλημάτων εύκολα, γρήγορα και απλά από το δημότη στο Δήμο, με τη χρήση ενός smartphone.

Παράλληλα επιβραβεύουμε το χρήστη για την ενεργή συμμετοχή του με πόντους τους οποίους μπορεί να εξαργυρώσει σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με τη μορφή έκπτωσης. Το Actizen επιθυμεί να δώσει βήμα στον πολίτη, να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στο δημότη και το δήμο και έτσι να βελτιωθεί η καθημερινότητα όλων. Με το Actizen δεν πάμε να κατηγορήσουμε την αναποτελεσματικότητα των δήμων, αλλά να αναδείξουμε τους Δήμους που θέλουν να κάνουν την διαφορά.

Η σύλληψη του Actizen ήταν ομαδική υπόθεση και στη συνέχεια ο καθένας ανέλαβε κάποια αρμοδιότητα. Εγώ ως πρόεδρος της εταιρείας «Active Citizen» βοήθησα στην οργάνωση των μελών, στην κατανομή των καθηκόντων και εργασιών, καθώς και στον καθορισμό στόχων .

Σε ποια φάση είναι η εφαρμογή σήμερα;

Με το Actizen καταφέραμε να κερδίσουμε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 69 εικονικές μαθητικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα σε trade fair που διοργάνωσε το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων και έτσι εκπροσωπήσαμε τη χώρα μας στην Πανευρωπαϊκή εμπορική έκθεση στη Ζυρίχη. Εκεί ανάμεσα σε 25 Ελβετικές ομάδες, 2 Ρωσικές και 1 Αυστριακή πήραμε τη διάκριση «Social Entrepreneurship». To Actizen τώρα βρίσκεται σε beta version και σε λίγες εβδομάδες θα είναι διαθέσιμο για λήψη στο Playstore και στο App store. Αυτό το διάστημα η ομάδα μας προετοιμάζεται για τον Πανελλαδικό διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2015» όπου στοχεύουμε στην διάκριση και την εκπροσώπηση της χώρας στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τον Ιούλιο στο Βερολίνο.

Η νέα σχολική χρονιά θα σας βρει στην Γ Λυκείου. Ποιοι είναι οι στόχοι σας μετά το Λύκειο;

Θα είναι μια γεμάτη χρονιά με πολλές απαιτήσεις. Μετά το τέλος της τρίτης Λυκείου φαντάζομαι το εαυτό μου φοιτητή -στην Φαρμακευτική μάλλον- με ελεύθερο χρόνο ώστε να κάνω πράγματα που αγαπώ όπως είναι η ποδηλασία βουνού (συγκεκριμένα το downhill) και να παίζω μουσική με το συγκρότημα μου.

Επίσης ονειρεύομαι το Actizen να λειτουργεί σε πολλούς δήμους της Ελλάδας, να έχει πολλούς χρήστες και να έχει συμβάλλει στην καλλιέργεια της συλλογικής συνείδησης…

Ποιος είναι ο Φίλιππος Πότσιος

O Φίλιππος Πότσιος είναι συνδημιουργός του Actizen, της υπηρεσίας που δίνει την δυνατότητα στον καθένα με τη χρήση smartphone να αναφέρει καθημερινά προβλήματα στον δήμο του.

Ο Φίλιππος, παρά το φορτωμένο πρόγραμμα του μεταξύ σχολείου και Actizen, αφιερώνει πολλές ώρες στην μουσική και στην ποδηλασία βουνού, ενώ βρήκε χρόνο για να είναι ομιλητής και στο TEDxAcademy Youth 2015.

Χρησιμοποιείς τον Internet Explorer 8

Για να έχεις καλύτερη εμπειρία και πλοήγηση στο νέο site της WIND κάνε update στον Internet Explorer 10:

ΑΝΑΝΕΩΣΗ BROWSER
Συνέχεια στο wind.gr